Copyright © 2019. All Rights Reserved

Димиране на LED осветление

5 февруари 2020
Димиране на LED осветление

Фазово регулиране
Повечето стенни фазови регулатори изискват един или два проводника (в допълнение към ел. проводника за заземяване): един за входящо и един за изходящо свързване. Такива двупроводни димери се свързват изключително просто - като обикновен ключ в стената.

Линейният проводник се свързва към мрежовото променливотоково напрежение и захранва както димера, така и светлинния източник. Другият проводник захранва само светлинния източник. Повечето товари в променливотокова електрическа верига, включително всички светлинни източници, са свързани между входящия напреженов проводник и неутрален проводник, което осигурява обратен път за тока, доставен до товара.

Ключовете и двупроводните димери са изключения от това правило, тъй като са свързани между източника на входящо напрежение и този на изходящото напрежение, вместо между входящото напрежение и неутралата. Такава конфигурация се оказва по-сложна при опит да се захрани някоя от вътрешните електрически схеми в димера и той да остане синхронизиран с входящото променливотоково напрежение.

Когато димерът работи, той може единствено да черпи захранване за вътрешните си електрически схеми по време на фазовия полупериод на напреженовия сигнал. Въпреки че един базов димер не изисква голямо захранване, може да се окаже предизвикателство за двупроводните димери да осигурят достатъчно захранване за допълнителни функции и устройства като нощни светлини, индикатори за светлинно ниво или безжични устройства.

Когато димерът е изключен, серийната конфигурация предизвиква усложнения за димерите, които все още имат нужда от захранване на вътрешните електрически схеми. Тъй като единственият път за електрическия поток е през товара, електрическата схема на димера трябва да получи необходимото захранване, без това да доведе до включване на осветителните товари.

Трипроводните димери изискват трети проводник, който обикновено е неутрала. Наличието на такава възвратна електрическа верига улеснява димера да захрани вътрешната си електрическа схема и да остане синхронизиран с входящото променливототоково напрежение. Трипроводната конфигурация се предпочита за по-високоефективни стенни димери, както и за такива с усъвършенствани функции.

 

 
Управление тип 1-10 V
Една от най-често срещаните форми на LED димиране е управлението тип 1-10 V. То е много сходно с директния подход, описан по-горе, с изключение на това, че драйверът използва 1-10 V аналогов сигнал, който идва от мултиканален димер, за да определи необходимата сила на светлината.

Такъв димер разполага с вградено реле, което прекъсва веригата, а множество драйвери контролират силата на един светлинен източник. Сред предимствата на този метод е липсата на променливи съставки в тока, които по принцип могат да повлияят на работата на други устройства, свързани към електрическата мрежа. Основните недостатъци са нелинейното (макар и слабо) регулиране и възможните леки промени на цвета на светлината.

 

 ШИМ управление
Регулирането на светодиодни осветители чрез широчинно-импулсна модулация (ШИМ) представлява подаване на LED модула на напрежение с формата на правоъгълни импулси, които непрекъснато го включват и изключват. За окото светлината не е мигаща, тъй като честотата на импулсите е поне няколко стотици Hz.

Интензитетът й е точна линейна функция на коефициента на запълване на импулсите, към което предимство се прибавя липсата на промяна на цвета на светлината по време на димирането. Недостатъци са сравнително малкият к. п. д. и възможността за създаване на смущения по електрическата мрежа поради импулсите, за чието намаляване е необходимо усложняване и оскъпяване на блока. Полезно е да се има предвид, че значителна част от блоковете са с възможност за аналогово и ШИМ регулиране, като потребителят решава кое да използва.

Този подход е особено подходящ за приложения, в които се изисква максимална ефективност, тъй като повечето светодиоди имат върхови стойности на ефективността си (излъчваната при определен ток светлина), когато работят близо до максимално допустимите си параметри.

Цифрово регулиране
Първият цифров интерфейс за регулиране на светлинния интензитет е DMX512. Той осъществява еднопосочна връзка от управляващото устройство към лампата, като използва логическите нива и кабелите на интерфейса RS-485. Скоростта на предаване е 250 kbps. Към един управляващ блок могат да се свържат до 512 димера, които осигуряват 256 стойности на силата на светлината.

Самите импулси са в пакети от 513 байта и един пакет се предава за 23 ms, т.е. смяната на интензивността на светлината може да се прави около 44 пъти в секунда. За употребата на DMX512 е необходима отделна управляваща линия от три проводника - два за предаване на импулсите и един нулев (маса).

Обикновено се използва 5-жилен кабел - две двойки и маса. Всеки димер е с две гнезда за вход и изход, като входът на всеки се свързва към изхода на предния, а на изхода на последния трябва да се постави специален накрайник, съдържащ резистор 120 ома.

 

 

 

DALI
При интерфейса DALI всяко светодиодно осветително тяло притежава собствен адрес, на който получава задание за определена задача и, съответно, по интерфейсната линия връща обратно информация за състоянието си. Броят на индивидуалните адреси е ограничен до 64, т.е. съответно до 64 броя осветители.

Стандартът предполага обединяването на тези 64 адреса в 16 групи с цел по-лесно и по-удобно въвеждане на конкретния светлинен сценарий. Тъй като всяко осветително тяло притежава индивидуален адрес, то може да излъчва светлинен поток независимо от другите тела в осветителната система.

Мрежово LED димиране
Всички големи производители на KNX устройства вече включват LED съвместимостта в базовите характеристики на универсалните линии димери, които предлагат, но не всички я поддържат в една и съща степен. Някои димери се разработват за специфична гама лампи или осветителни тела, други пък са предназначени за по-широка употреба на пазара.

При такъв богат избор от опции е трудно да се каже със сигурност кое е най-доброто решение, тъй като всеки осветителен проект е различен, както са различни и изискванията на клиентите и дизайнерите.

Запознаването с отделните възможности и оценяването на най-добрите комбинации от димери, драйвери, захранвания и LED осветители, заедно с тестването на практика на тези комбинации, е най-добрият подход към осигуряване на оптимални резултати.

Според специалистите най-важното нещо, за което трябва да се внимава при избора на димер, е пусковият ток, който се генерира при включване на LED осветителя. Класическият начин за защита е чрез стопяем предпазител, но повечето съвременни димери разполагат с електронна защита, която в зависимост от модела действа по два начина.

Единият е автоматично намаляване на мощността на лампата и, съответно, силата на светлината, докато температурата на димера намалее под определена стойност. Другият тип защита е нулиране на напрежението на лампата и автоматичното му възстановяване при охлаждане на димера.

Друго съображение по отношение на димирането на светодиодни осветители е излъчваната видима светлина в кривата на димиране. Някои светодиоди ще могат да бъдат безпроблемно димирани до 1% от силата на светлината, докато други - само до 50% от силата, като по-надолу ще излъчват равна светлина. Специалистите съветват винаги първо да се тества предлаганата комбинация от димер и LED осветител.

 

Източник на статията - https://www.tech-dom.com/bg/dimirane-na-led-osvetlenie/2/1810/

Черен LED Петък

НЕреални отстъпки до 50% на избрани марки - V-tac, Schneider electric, Legrand, Rabalux, ABB, Elmark и др.

прочети още
Кампания "Спазари цената"

Искаш да си купиш даден продукт от сайта, но цената му не те удовлетворява? Вече имаш алтернатива!

прочети още
LED локомотивен фар свети по-силно и с по-малко ток

Може да се димира, за да не заслепява чакащите по пероните

прочети още
Сила на светене - LUMENS

Защо е важно да знаем колко лумена (lumens) свети крушката, която си купуваме?

прочети още
Управление на нивото на осветеност с метод „1-10“ V

Една от най-често срещаните форми за регулиране на нивото на осветеност в LED системи е управлението 1-10V. Този метод е много сходен с директния подход за димиране, с изключение на това, че драйверът използва 1-10 V аналогов сигнал, който идва от мултиканален димер, за да определи необходимата сила на светлината. Такъв димер разполага с вградено реле, което прекъсва веригата, а множество драйвери контролират силата на един светлинен източник.

прочети още
СТЕПЕН НА ЗАЩИТА В СЪОТВЕТСТВИЕ С IEC 60529 – IP на осветителните тела

Всички осветителни тела задължително трябва да съответстват на определена степен на защита в съответствие с IEC 60529 – IP (International/Ingress Protection). Стандартът има за цел да предостави на потребителите по-подробна информация от неясни маркетинг термини като „водоустойчив”. Степента на защита се записва във вида IPXX, където първата цифра обозначава нивото на защита срещу проникване на твърди частици (включително части от тялото като ръцете и пръстите) и степента на защита на електрооборудването (табл. 2), а втората – защита срещу проникване на вода в изделието.

прочети още
НОВ ПРОДУКТ- LED СВЕТЛИНИ ЗА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ, КАМИОН ИЛИ МОТОЦИКЛЕТ!

Уважаеми клиенти, от днес (04.07.2017 г.) пускаме в продажба нашите най-нови LED светлини за автомобили, рейсове, камиони и мотоциклети.

прочети още
CIMCO - Инструменти за професионалния майстор

Фирма Андж-ел ЕООД разширява портфолиото на предлаганите стоки и услуги. Богатата гама стоки на CIMCO са складов артикул, което осигурява безапелационно качество в бързината на доставката им.

прочети още
Тези LED крушки не просто светят

Идеята за интелигентен дом е много обещаваща. Винаги обаче се получава така, че нещо не й достига. Предлагаме на вниманието ви проектът на една компания – Sengled.

прочети още
Акция Коледа 2016

Всяка поръчка ОНЛАЙН на стойност над 50лв с ДДС ще бъде намалена с 10%.

прочети още
НАСТРОЙВАНЕ НА ЦВЕТА В LED ОСВЕТЛЕНИЕТО

С все по-голямото навлизане на LED осветлението и увеличаването на възможностите за неговото управление както на работното място, така и у дома, следващата стъпка е регулирането на цвета. Осветителните тела с нажежаема жичка бяха неефективни, но предоставяха цветове и “топлина”, която караше хората да се чувстват комфортно. Обикновено осветителните тела с технология LED се свързват с монотонно, макар и ефективно осветление.

прочети още
LEDs4economy стартира продажба на модулна апаратура ABB

След откриването на физически магазин, фирма Андж-ел ЕООД, разширява продуктовата си гама с апаратура от ABB

прочети още
АКЦИЯ! Спечели 14ЛВ за м. Февруари

Всеки клиент, който закупи промо сет LED ПАНА 6БР. 600/600 на специална цена от 395лв с ДДС /65,83лв за бр./ печели...

прочети още
Домът на бъдещето има разход от 2.50 лева на ден.

06 януари 2016 | 12:01 Бихте ли заплатили около 96 106 лева, за да притежавате дом, който употребява електроенергия за не повече от 2.50 лева на ден? Последните интересни решения от технологичния свят на Великобритания показва, че новият дом може да притежава всички интелигентни решения за драстично намаляване на разходите за електроенергия, отопление и още много други малки екстри. Новите екологични домове могат да се поддържат за изключително ниски суми и най-често се предлагат като решение за малко по-малките сгради.

прочети още
LEDs4economy става на две години!

Шокиращи отстъпки, подаръци, продукти с намалени цени, осветление, което се изплаща за кратко време. Това са само малка част от изненадите,които сме Ви подготвили.

прочети още
LED-ни намаления 2015

Всеки ден нов продукт с ЕКСТРЕМАЛНО ниска цена.

прочети още
LEDs4economy извърши доставка на LED RGB подводно осветление в гр. Варна

За период от един месец бяха подменени осветителни тела на някои от ключовите шадравани.

прочети още
Плафон с радар/microwave сензор UFO и/или GLOP - ПРОМОЦИЯ - ПЛАЩАШ 9БР. ПОЛУЧАВАШ 10БР!!!

От 01.06.2015г. клиентите на LEDs4economy ще могат да се възползват от промоцията "9 за 10"

прочети още
От 01.06.2015г клиентите ни ще могат да се възползват от най-новата ни услуга "Плати после".

Една услуга с възможност за отложено плащане - с любезното съдействие на Credissimo и Gombashop.

прочети още
Безплатно подменят лампите на Асеновград с LED-осветление

В обществената поръчка ще бъде заложено да се обновят енергийно системите за улично и парково осветление на територията на цялата община Асеновград. Инвестицията ще бъде на обща стойност над 2 милиона лева, като на общината тя няма да струва нищо, обясни зам.-кметът Пламен Йончев.

прочети още
Холандци добиват ток от живи растения

Технологията, разработена от младата компания Plant-е, вече намира приложение и може да се окаже следващата голяма стъпка и дори революция в чистата енергия

прочети още
Спечели с LEDs4economy

Всеки, който хареса страницата на www.leds4economy.com в facebook има шанс да спечели!

прочети още
Как да пазаруваме осветление за дома?

С промените в технологиите, се променя и начина, по който пазаруваме. С тези промени се налага и ние, клиентите, да променим начина, по който търсим и избираме най-добрите продукти за дома. Характеристиките, по които сме се водили до сега, изведнъж стават ненужни и се налага да намерим нови параметри, по които да се ръководим.  Тук ще намерите три параметъра, които могат да ви помогнат в търсенето на оптималния вариант за осветлението на вашия дом.

прочети още
Leds4economy става на 1 година

Leds4economy става на 1 година и прави подаръци. Купи за повече от 19,99 лв и получи и 1 бр. LED лампа 5W E27 V-tac!!!

прочети още
Учени създадоха суперефективен 2D светодиод

Учени от Университета на Вашингтон надминаха всички очаквания и прогнози, като вместо да добавят, премахнаха едно измерение в технологиите за светодиоди. Те са създали двумерен светодиод, за който те твърдят, че е най-тънкият LED в света. Невероятната LED система за осветление има дебелина само три атома и се отличава с физическата си здравина, пише GreenTech.bg. Според учените, тъй като е направен по образец на двуизмерните гъвкави полупроводници, светодиодът е далеч по-ефективен от стандартните. В момента повечето потребителска електроника използва триизмерни светодиоди. Но тъй като устройствата стават все по-малки, налице е сериозно търсене на източник на светлина, който да е още по-компактен – естествено, при поддържане на високи нива на ефективност.

прочети още
Калкулатор - "LED пано VS Луминисцентни тела"

Чрез прости сметки пресметнахме, че в едно помещение с 10 луминисцентни тела с електронно запалване и маркови пури, ако се заменят телата със светодиодни пана, границата на рентабилност за инвестицията за едно тяло е малко повече от година и половина. Забележете, че в сметките са изчислени на база 0,22лв/kW. Освен това в сметките не влизат редица други преимущества на лед лампите, като това, че са безвредни за очите, нямат вредни звукови излъвания за разлика от дроселните осветителни тела и др.

прочети още
Ще управляваме осветлението със смартфон

Смартфонът постепенно се превръща в основно устройство за организиране на дома

прочети още
Лондон ще икономисва ток с ново улично LED осветление

Около 35 000 лампи в града ще бъдат заменени с ефективни светодиоди. Лондон ще осветява улиците си с LED лампи, което ще доведе до намаляване на потреблението на енергия с 40 на сто. Проектът е най-голямата единична инвестиция за модернизиране на уличното осветление в града.

прочети още
Philips представя новата SlimStyle LED крушка

Потребителите, които търсят нови светли пътища в събуждане на задаващото се поетапно спиране на 40 - и 60-ватови лампи с нажежаема жичка, ще имат нова възможност от следващия месец, след като днес Philips представи новия си LED SlimStyle 60-ватов заместител.

прочети още
Mercedes G55K AMG става за реклама на LED светлини

По време на автомобилното изложение в Дубай бе представен един специфичен тунинг вариант на базата на Mercedes G55K AMG и той се нарича A.R.T. G Streetline. Той върви по петите на A.R.T. AS55K YAAS EDITION – изцяло уникален модел, създаден за кралското семейство на Абу Даби.

прочети още
Елха от алуминиеви профили с LED украса се изгражда в Русе

Тринадесетметрова елха с носеща конструкция от стомана и клони от алуминиеви профили ще краси от днес центъра на Русе

прочети още
LED лампите ще имат IP адреси

GreenChip ще позволи на потребителите да управляват осветлението чрез своите смартфони, персонални компютри или други устройства с достъп до интернет. Това става с помощта на специален софтуер, разработен от NXP.

прочети още
Philips отчете 33 % ръст в продажбите на LED-осветление

Общите продажби на компанията са достигнали 5.6 млрд. евро през третото тримесечие

прочети още
Ню Йорк минава на LED осветление

Осветлението в Ню Йорк ще бъде изцяло подменено през следващите няколко години

прочети още
Таблица за избор на цветова температура на ЛЕД осветление

С помощта на таблицата, клиентът би могъл да добие по-ясна представа за това колко К /Келвина/ на кой цветови диапазон съответсва, визуализирано.

прочети още
Защо да изберем ЛЕД осветление?

Светодиодни лампи LED предизвикаха революция в осветителната техника. Навлизането на светодиодите в осветителната техника промени традиционните представи за характеристики на светлинни източници и разкри нови, много широки възможности пред дизайнерите за реализация на непостижими до момента светлинни сценарии. Светодиодните лампи са и енергийно ефективни, екологични и предлагат разнообразие от цветове, при немислимия до скоро експлоатационен живот до 100 000 часа.

прочети още